Heel Nederland Leest

Lesmateriaal

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt gelijk iets om over te praten! Daarom lezen we in november 2023 met heel Nederland Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Voor jongere lezers is er Het Pungelhuis.

Heel Nederland Leest Sonny Boy (2023)

Met Heel Nederland Leest kunnen jouw leerlingen zich verdiepen in het boek Sonny Boy van Annejet van der Zijl. Aan de hand van dit boek gaan leerlingen met elkaar in gesprek over de thema’s geschiedenis, vrijheid en vrijheidsberoving. In deze les van 60/90 minuten vormen leerlingen hun mening en gaan zij met elkaar in gesprek. De handleiding doorloopt het hele proces om een goede discussie te voeren met de klas. De stelling die centraal staat is: “Jongeren onderschatten de waarde van vrijheid.”

Heel Nederland Leest Het Pungelhuis (2023)

Met Heel Nederland Leest Junior kunnen jouw leerlingen zich verdiepen in het boek Het Pungelhuis van Annet Huizing. Aan de hand van dit boek gaan leerlingen met elkaar in gesprek over de thema’s familiebanden, geschiedenis, schuld en schaamte.

Deze handleiding bestaat uit drie delen:

  1. Praten over het verhaal en over de leeservaringen van leerlingen.
  2. Een Lagerhuisdiscussie: in deze les van 90 minuten leren leerlingen stap voor stap een mening te vormen en met elkaar in gesprek te gaan. De handleiding doorloopt het hele proces om een goede discussie te voeren met de klas. De stelling die centraal staat is: “Het is belangrijk om je familiegeschiedenis goed te kennen.”
  3. Suggesties voor verdere verwerking.

Nederland Leest Mevrouw mijn moeder (2022)

Dit jaar staat Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls centraal tijdens Nederland Leest. Lees met de klas het boek en bespreek daarna de inhoud van het verhaal. Speciaal voor Nederland Leest werd er een lesbrief ontwikkeld waarmee je met de klas het boek kan bespreken en verwerken. Door de opbouw van de les kun je zelf bepalen en kiezen hoeveel tijd je hieraan wilt besteden.