Docentenpagina

Welkom op de Docentenpagina van Hebban in de Klas.

Op deze pagina worden regelmatig lesmaterialen, inspirerende artikelen en boekenplanken gedeeld. Heb je zelf een goed idee en wil je dat met andere docenten delen? Laat het ons weten!

Lesmateriaal

Op deze pagina staan het (digitale) Startpakket bij Hebban in de Klas en andere (gratis) lesmaterialen bij de CPNB-campagnes voor het voortgezet onderwijs: de Boekenweek van Jongeren, de Boekenweek, Nederland Leest en andere campagnes.

Artikelen

Hoe start je met Hebban in de Klas?

Gefeliciteerd! De eerste stappen om jouw leerlingen (meer) aan het lezen te krijgen heb je gezet. Je hebt een docentenaccount, hebt je klassen binnen Hebban in de Klas aangemaakt en je leerlingen toegevoegd. Maar wat nu? Volg de zeven stappen in deze inspiratiehandleiding om met jouw klas aan de slag te gaan en dit schooljaar tot een leessucces te maken.

De Boekenweek van Jongeren begint 15 september!

28 augustus 2023

Philip Huff, Rima Orie en het duo Nydia van Voorthuizen & Marie Lotte Hagen van DAMN, HONEY zullen dit jaar een kort verhaal schrijven voor 3PAK, het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Met de bijdrage van DAMN, HONEY zal er voor het eerst non-fictie in 3PAK staan. Eerder stonden er al, naast fictie, een graphic novel en poëzie in de bundel. Ook nieuw dit jaar is de koppeling met Readification. Rima Orie dompelt zich daarom onder in de fictieve wereld van de populaire game Assassin’s Creed. 3PAK is tijdens de Boekenweek van Jongeren, van 15 t/m 24 september, door jongeren gratis af te halen op school, in de boekhandel en bibliotheek.

Doe mee met de enquête en win een cadeaubon!

18 april 2023

Stichting CPNB en Stichting Lezen, de initiatiefnemers van Hebban in de Klas, zijn erg benieuwd naar de ervaringen van docenten Nederlands en hun leerlingen met het nieuwe online leesplatform. Daarom hebben wij twee enquêtes opgesteld: een voor leerlingen en een voor docenten. De enquête bestaat uit vier onderdelen en het invullen ervan zal ongeveer tien minuten in beslag nemen.

De hele school Springlezend

27 maart 2023

Leerlingen (non-)fictie laten lezen in de resterende tijd na een tentamen of als standaard onderdeel van de natuurkunde- of aardrijkskundeles. Het klinkt veel docenten Nederlands als muziek in de oren, maar geldt dat ook voor docenten van andere vakken? Hoe zorg je ervoor dat zij in de les ruimte maken voor (vrij) lezen en tekstbegrip? En wat kun je doen als de directie er niet van overtuigd is dat leesbevordering schoolbreed aangepakt moet worden?

Deze 'Ik ben alles'-boeken mag je niet missen

7 maart 2023

Het is Boekenweek van zaterdag 11 tot en met zondag 19 maart en daar horen boekentips bij! Het thema van de Boekenweek luidt 'Ik ben alles'. Daarmee staat die in het teken van identiteit, de zoektocht naar wie we zijn, de verkenning van de grenzen – of de grenzeloosheid – ervan. Hieronder vind je zeven recent verschenen (oorspronkelijk Nederlandstalige) boeken die passen bij het thema.

Literatour: Het Tourteam van 2023

13 februari 2023

Tijdens de Literatour van 13 t/m 17 februari 2023 krijgen 85 scholen een of meerdere bezoeken van een schrijver. Een team van 20 enthousiaste auteurs gaat de uitdaging aan om in deze week met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan over lezen en hun vak. De auteurs worden hieronder aan je voorgesteld, inclusief interview en leesfragmenten.